Nasır Nedir? Nasır nasıl tedavi edilir?

05-07-2021 21:04

Nasır, yumuşak cilt dokusunun kendini baskı ve sürtünmeden doğabilecek hasarlardan korumak için ürettiği sert bir deri katmanıdır. Özellikle ayak, topuk, el ve parmakların iç kısımlarında oluşur. Oluştuğu bölgede rahatsızlık yaratabilir. Çoğu zaman, nasırdan kurtulmak için nasırın oluşma sebebi olan baskı ve sürtünmenin engellenmesi yeterlidir. Ancak bazı durumlarda nasır tedavi gerektirir. Çünkü özellikle ayakta ortaya çıkan nasır günlük hayat kalitesini önemli ölçüde etkiler ve yürüken acı verir.
 

Nasır Belirtileri Nelerdir?

 
Cilt yüzeyinde ortaya çıkan sert ve kalın deri dokusu. Cilt yüzeyinde sertleşmiş çıkıntılar. Cilt altında batma hissi ve ağrı. Söz konusu bölgelerin etrafında iltihaplanma.
 

Nasırın sebepleri nelerdir?

 
Ayak numaranıza uygun ayakkabı giymemek. Yüksek topuklu ayakkabılar giymek. Ergonomik olmayan (ayak sağlığına uygun olmayan) ayakkabılar giymemek. Çorapsız ayakkabı giymek. Uzun süre çıplak ayakla gezmek. Müzik enstrümanı çalmak. Fazla yazı yazmak. Bahçe ve tarla işlerinde el aletlerinin yoğunlukla kullanmak. El ve ayaklarda kullanılan ergonomik olmayan aksesuarların kullanımı.
 
 

Risk Arttırıcı Faktörler

 
Yukarıdakilere ek olarak bazı faktörler nasır riskini arttırıcı niteliktedir. Bunlardan bazıları: Halluks Valgus vb ayak yapısı bozuklukları. Parmak yapısı deformasyonları. Şeker hastalığı. İş yaparken ellerin yeteri kadar korunmaması. Önleyici tedbirler Ayak numaranıza ve ayak yapınıza uygun ayakkabılar giymek. Topuklu vb. ergonomik olmayan ayakkabılardan olabildiğince uzak durmak. Çalışırken koruyucu eldivenler giymek.
 

Nasır Tedavisi Yöntemleri.

 

1. Ilık su terapisi.

 
Hafif derecede nasırlar için nasırlı bölgeyi ılık suda 5-10 dk bekletilip, yumuşayan nasırlı bölgeyi ponza taşı yardımıyla temizleyebilirsiniz. Yumuşamış olan nasırlı bölgenin gereğinden fazla temizlenmesi nasırın daha fazla nüksetmesine sebep olabilir. Bu yüzden ponza taşı yardımıyla yapılan işlemlerde aşırıyı kaçılmamalıdır ve işlem sonrasında bölgeyi nemlendirecek kremler uygulanmalıdır.
 

2. Nasır bandı ve ilacı.

 
Nasır bandı ve nasır ilacı içerdiği kimyasallar yardımıyla nasırlı bölgeye nüfuz eder ve yumuşayan nasırı ortadan kaldırır. Ancak söz konusu tedavi yöntemi kimyasalların yardımıyla sonuç ürettiğinden , çoğu kimse bu tür tedavi yöntemlerini tercih etmemektedir.
 

3. Bitkisel tedavi yöntemleri.

 
Kimi bitkilerin doğru yöntemlerle kombinasyonu nasırı hızla temizleyebilmekte ve tedavi edebilmektedir.Ilık su terapisi yönteminden daha hızlı ve etkili olmakla beraber, herhangi bir kimyasal barındırmaması sebebiyle nasır bandı ve nasır ilacı ile tedaviden daha az risk barındırır. Ayrıca doğru bitkisel formüllerle hazırlanan solüsyonlar nasır sökücü niteliklerinin yanı sıra sağlıklı cilde zarar vermezler. Bu tür tedavi yöntemleri nasırın köküne kadar nüfuz eder, nasırı kökünden söküp atarak ayak & el dokusunun eski formuna kavuşmasını sağlar.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.